Litteraturuppgift

Från KFKA10
Hoppa till: navigering, sök

Runt omkring oss finns mängder av praktiska tillämpningar av termodynamik och ytkemi. I denna uppgift ska du läsa översiktligt (wikipedia) om tre tillämpningar som jag valt ut och svara på några enkla faktafrågor om dessa. Därefter väljer du en av dessa tillämpningar för fördjupning, och läser ytterligare någon eller några texter om denna (förslag på texter finns nedan). Under föreläsningen den 19/12 diskuterar vi de här tillämpningarna gruppvis och fångar upp vad ni har kommit fram till.

Om du är mer intresserad av någon annan tillämpning kan du välja att i fördjupningsdelen läsa om den istället, och i så fall redovisa kortfattat för den under föreläsningen. Grunduppgiften att besvara frågor om de tre tillämpningarna nedan är dock ändå obligatorisk.

När du läser, leta speciellt efter kopplingar till kursen. Vilka termodynamiska eller ytkemiska principer används, och vad finns det för parametrar att variera? Försök även att bilda dig en uppfattning om vad det finns för fördelar och nackdelar med teknikerna, så att ni sedan gruppvis kan diskutera och försöka avväga dessa. Tänk på vem som skrivit texterna; kan informationen vara partisk eller vinklad på något sätt? (jag har dock inte medvetet valt sådana texter).

Du kan välja andra artiklar att läsa. Hittar du något särskilt intressant så maila gärna en länk så lägger jag till den så att andra kan använda källan.

Avsaltning

Titta framför allt på destillering respektive omvänd osmos och försök gärna jämföra metoderna.

Flotation

Fundera på likheter och skillnader för de olika användningarna av flotation.

Oljedispersanter

Fundera över om det är bra eller dåligt.

Frågor

Alla frågorna ligger i ett google-formulär. Du måste besvara alla frågorna innan du skickar formuläret.

Alla svaren finns i de tre wikipedia-artiklarna länkade ovan. Alla rätt krävs för godkänt, annars kontaktas du via epost och får lämna in skriftlig komplettering.

OBS! Frågorna ska besvaras individuellt! Sista svarsdatum är 18/12 (fram till midnatt går bra)

Klicka för att svara på frågorna

När du läst någon eller några ytterligare texter ska du också ange vilka du läst genom att svara även på följande formulär (med bara en fråga):

Klicka för att ange vad du läst